Pragtstjerne

2017-05-26 23:29
På Åvejen, nær Den Hemmelige Dam vokser der et usædvanligt smukt eksemplar af Dag-Pragtstjerne. På en af forårets rundvisninger pegede en af deltagerne på den og spurgte: ”Skal dan være her?” ”Jo det skal den, den hører til her”. Rent navnemæssigt må også være noget særligt: Ikke nok med at planten er en stjerne, den er er pragtstjerne. Nu kommer der en lille historie om den.

I gamle dage var det god latin, at anbringe Pragtstjerne i sin egen slægt Melandrium. Dag-Pragtstjerne hed dengang på latin Melandrium rubrum. Men ak, nye granskninger – formentlig af generne – afslører, at planten er bedst anbragt i slægten Limurt Silene. Silene hentyder til hunblomstens bæger, der efter befrugtningen har form som en tykmavet krukke. Den slags krukker blev i antikken opkaldt efter BACCHUS' følgesvend, den bredbugede Silen, en herre, der var kendt for at tage for sig af de våde varer! Latifolia betyder bredbladet og alba betyder hvid.

Begge Pragtstjerner er tvebo. dvs. at der findes rent hanlige individer og rent hunlige individer. På den måde er har de sikret fremmedbestøvning! Det pollen der når frem til et støvfang er 100 % sikkert fra et andet individ.

Dag-Pragtstjerne bestøves af langsnablede dagsommerfugle, der lokkes til vha. den røde farve.

Aften-Pragtstjerne har hvide blomster, som åbner sig om aftenen. Den bestøves af natsværmere, som tiltrækkes af både duft og farve. Duften er stærk og nellikeagtig. Hvis man har problemer, med at huske, hvem der hvid og hvem der er rød, så kan de måske hjælpe at tænke på, at den hvide farve ses tydeligst om aftenen, så naturligvis er er Aften-Pragtstjerne hvid.
Kværkeby Fuglereservat, Bjergvej 77, 4100 Ringsted  | info@fuglereservat.dk