Rørdrum - Kernebider - Ræv

2017-06-18 22:38
 
 
Fredag den 16. juni 2017.
 
16 gr. C. Luftfugtigheden var 68%, vindstyrken 8 m/s og en vind fra sydvestlig retning. Sigtbarheden var god - ca. 16 km.
 
En aftentur en time før solnedgang - sydover i reservatet. Himlen var overskyet - dog var der en stribe himmel at se mod vest. En lille spadseretur forbi Pilesumpen på højre side til det første kig til Goddiks Sø. Hér et kort ophold og - som en fuglekigger ofte gør - foretager en afsøgning af området uden kikkert. Denne aften var der umiddelbart ingen fugle at se på vandet, hvorfor kikkerten kom i brug. Da der tidligere på året var set en rørdrum stå i rørskoven nordøst for Museet, blev dette område afsøgt tillige med resten af kanten af rørskoven. En langsom afsøgning fra øst mod vest gav kun synet af det, der i første omgang så ud til at være en vissen klump tagrør. Ved et nærmere eftersyn sås en rørdrum i afslappet stilling - dvs. sammensunket - gennem de yderste tagrør. Fuglen stod som tidligere set på nedbøjede tagrør.
 
Under den korte rundtur hørtes og sås en isfugl nordøst for Jons Ø. Nattergalen var stadig at høre i skovområdet sydvest for Museet. Gøgens kukken og mursejlerne - disse fantastiske flyvere - i lav flugt over dæmningen frem og tilbage, igen og igen. Det var en smuk aften med solens orange farvede skin på skyerne fra den smalle strimmel himmel mod vest.
 
Ved sidste åbning til Goddiks sø ved Vigersdal Å. Hér et kig til stedet, hvor rørdrummen var set tidligere på turen. Jo - rørdrummen stod stadig på de nedbøjede tagrør med hoved og forkrop vendt mod vest. Dens pauken var ikke hørt længe og heller ikke denne aften, men super dejligt, at den stadig befinder sig i vort område og at den som denne aften også lod sig se.
 
Lørdag den 17. juni 2017.
 
En kernebider blev - ganske vist cirka et hundrede meter fra reservatet - set fodre sin store unge med gennemtykkede solsikkefrø.
 
Søndag den 18. juni 2017.
 
21 gr. C. Vindstyrke 2 m/s. En vest sydvestlig vind og en sigtbarhed på ca. 16 km. En himmel uden skyer.
 
Den korte rundtur i reservatet en time før solnedgang.
 
En musvit fodrede unger i en redekasse ved Pilesumpen.
 
Ved Smutvejens (dæmningens) sydlige ende - hér et kikkertkig til det vestligste område af reservatet. Der var noget "galt" i dette område denne aften. Jeg gik nærmere (men ikke rundt). Det "gale" for fuglene i området var en ræv, der gik på Revlen ikke langt fra Svinget. Tilskuerne fra vandsiden var omkring firs unge og gamle grågæs, to strandskader, to knopsvaner - den ene med én - nej - to unger på ryggen - viste det sig efter nogle minutter, da to små hoveder dukkede op over vingerne samtidigt, to blishøns, en gråstrubet lappedykker på rede og magen på vandet og en hættemåge på rede i en redekasse. Ræven gik frem og tilbage på Revlen med snuden ved jorden. Jeg tabte den af syne bag ved en rørbevoksning mod sydvest efter små ti minutter, hvorefter jeg forlod stedet.
 
Henning Kopp
Kværkeby Fuglereservat, Bjergvej 77, 4100 Ringsted  | info@fuglereservat.dk