Gråand med ællinger - Mink - Hættemåge

2018-05-30 22:14
Apropos de udsatte minkfælder.
 
En hurtig tur ”mod uret” rundt i reservatet søndag den 27. maj 2018 – den korte tur med sidste stop ved det busk- og rørskovsfrie område mellem Pilesumpen og Vildnisset. Herfra et kig mod vest.
 
Der var stille på vandet foran Museet og Jons Ø. På den gamle tømmerflåde, der for nylig blev trukket ud på søen og nu lå nordøst for Museet – set derfra – stod to hvilende hættemåger. Vandoverfladen var næsten uden bevægelse ud til Solsorteholmen. Sang hørtes fra gransanger, munk og tornsanger. Med andre ord – alt åndede fred og idyl.
 
Jeg var på nippet til at forlade stedet, da der sås småbølger i vandet ved rørskoven mod nord cirka ti meter væk. Ud fra rørskoven svømmede en gråand – en hun – omgivet af otte dunklædte ællinger. Ællingerne nærmest klinede sig til moderen. I øvrigt et ganske sjældent syn at se en gråand med ællinger i reservatet, og derfor naturligvis en meget positiv oplevelse.
 
Det negative kommer her. Da gråanden med ællingerne nåede cirka otte meter ud på søen med retning mod syd dukkede en mink op i kanten af rørskoven på samme sted, hvor ænderne var svømmet ud. Det så ud som om, at den havde set eller lugtet ænderne, og svømmede i deres retning. Andemoderen kiggede sig flere gange ængsteligt tilbage mod minken. De små dunede ællinger padlede det bedste de kunne, og afstanden mindskedes mellem dem og minken.
 
Så skete der noget på tømmerflåden. De to hættemåger lettede og satte højde og fart på i retning af minken. Da de nåede hen over minken styrtdykkede de begge. Fra tid til anden var der næsten næbkontakt til det pelsklædte dyr, og minken måtte igen og igen dykke under vandet. Angrebene fik minken til at ændre kurs, og svømmede nu tilbage mod rørskoven. Hættemågerne havde haft held til i første omgang at redde ællingerne og forlod nu området. Det hættemågerne dog ikke så - var, at minken igen svømmede mod syd i retning af ænderne, der dog i mellemtiden var forsvundet ud af syne.
 
Under rundture mandag og tirsdag blev der kigget specielt efter gråanden, men hun var ikke at se og ej heller ællingerne. Var de stadig i live levede de en stille og skjult tilværelse i rørskoven.
 
Henning Kopp
 
Kværkeby Fuglereservat, Bjergvej 77, 4100 Ringsted  | info@fuglereservat.dk