Krible krable tur i fuglereservatet

Søndag den 9. september var det Naturens Dag, en mærkedag for Danmarks Naturfredningsforening og Friluftstrådet. DN og Kværkeby Fuglereservats Venner, (KFV) havde aftalt sammen at arrangere dagen, der altid handler om at åbne naturen for børn og voksne.

Børnene skal med
Vi har særlig fokus på at få børnene med ud i naturen. Børn har brug for naturen – og naturen har brug for børnene. For børn der bruger naturen er sunde, glade, kloge, fantasifulde og vokser op som ansvarlige voksne, der benytter og beskytter naturen. Derfor er det bekymrende, at en Gallup-undersøgelse viser, at børn i dag kun er halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn. Det betyder, at de mister forbindelsen til naturen og forståelsen af, at den er vores livsgrundlag. At vi har brug for rent vand, ren luft, sunde madvarer og plads til en natur, der hænger sammen.

I reservatet
22 voksne og børn blev budt velkommen af DN’s lokalafdeling ved Hannah Ring, der guidede deltagerne ned i den vestre ende af reservatet, hvor der er så lavvandet, at ingen burde kunne komme til skade. Undervejs fortalte Jon Feilberg KFV om reservatet og de mange dyr, der holder til der.

Så gik alle ellers i gang med forskellige slags net og fangstredskaber til forskellige vandhulsdyr. Og der var hurtigt bid, de hvide plastikbakker blev hurtigt fyldt med vandkalve, skøjteløbere, vandtæger, tanglopper, snegle og muslinger og mange flere. De dyr, man ikke umiddelbart kendte, blev bestemt ved medbragte håndbøger. Ingen her blev skræmte ved at se eller røre ved KribleKrable-dyr, men syntes at kræene ved nærmere eftersyn var interessante og fascinerende skabninger. Især skabte en lille geddeunge stor underholdning ved at være svær at fange og umulig at holde fast i fingrene.

Hvis målene var: at børnene kom til at føle tryghed ved smådyr og insekter og blev pirret på nysgerrigheden ved at prøve at holde småkravl i hånden.

At børnene lærte at behandle og undersøge insekter og smådyr med respekt og forståelse.

At børnene lærte navnene på nogle af de forskellige insekter og smådyr.

…så var det til fulde opnået i denne udgave af Naturens Dag.

Alle havde en rigtig god og hyggelig dag. Her viste Kværkeby Fuglereservat igen sin store eksistensberettigelse og hvor værdifuldt det er, at vi har et sådan område lige midt i hjertet af Ringsted Kommune.

Kværkeby Fuglereservat, Bjergvej 77, 4100 Ringsted  | info@fuglereservat.dk